Projekti, Fenno Seura Goes BT 2020

14.08.2020

Projektiblogi Fenno Seura F 244 V radion siirtymisestä 2020 luvulle bluetoothin avulla.


Alkusoitto

Kävi jälleen niin, notta emäntä raahasi allekirjoittaneen Palsanmäen Huutokauppaan, mutta mitäpä sitä ei tekisi kun emännys kauniisti "kehoittaa". Huutokauppahan on erinomainen paikka kun haluaa maksaa turhasta romusta hitosti ylihintaa, mutta nyt tämän radion kohdalla pidin 15€ kustannusta kohtalaisena, vaikka huomioidaan ettei old school rokkikone toiminut, tärkeintä olikin siisti ulkoasu ja paikallaan oleva tekniikka.

Hirvaskankaalta kotio päin kurvaillessa kypsyi sitten ajatus viedä rokkikone bluetooth aikaan ja kotona kopan leväytettyä ajatus kypsyi ja syntyi ostoslista, sekä to do list.

Ostoslista:

 • Kaiuttimet max. 3-tuumaa
 • Bluetoothvahvistin (stereo)
 • Lattasulakepesä
 • Kytkin
 • LED-profiili

Omavalmiste ja varasto:

 • 3D tulostettu vahvistinpidike ja kaiutinkehys
 • LED-nauha Airam Apus 4,8W/m 4000K
 • Läjä johtoa
 • Toinen läjä abikoliittimiä
 • 12VDC naaras plugi
 • 12VDC virtalähde


Välisoitto

Kun rokkikoneesta oli korkattu takalevy pois ja todettu tekniikan olevan todellakin paikallaan muutamaa putkea lukuunottamatta ja tehty päätös ettei kannata kunnostaa, niin sitten mittailua minkä kokoista uutta stereokaiutinta olisi mahdollista asentaa yhden isomman tilalle. Mittaustulos oli se, notta kaksi kolmen tuuman pikku ämyriä mahtuu nipin napin. Tilaa oli muuten kotelossa vaikka Nissan Micralle, joten vahvistimen ja LED-nauhan mahtuvuudessa ei ollut ongelmaa. Ainoa asia missä piti olla tarkka, oli mihin kohtaan jännitesyötön blugi ja kytkin mahtuu takakannessa ja miten kytkin, sekä sulake takakanteen sijoitetaan käytettävyys huomioiden.

Sitten vain Fusion 360 tulille ja mallintaen vahvistimelle jalka ja kaiuttimille kehys jonka kiinnitys tapahtuu vanhan kaiuttimen pulteilla, tarkitus oli myös välttää uusien reikien tekemistä ja hyödyntää olemassa olevia kiinnityskohtia, sekä reikiä. 3D tulostetut palikat istui kuin isi äiteen tarakalle, joten päästiin lyömään koko komeutta nippuun.

Kasaus aloitettiin kaiuttimien kiinnityksellä ja vahvistimen johdotuksella, vahvistimeen oli helpompi kytkeä johdot ennen paikalleen asennusta. Seuraavaksi LED-nauha profiiliin ja profiili 3M kaksipuolisella teipillä kattoon. Takakannessa olevista rei´ istä kaksi suurennettiin 12mm jolloin niihin saatiin virtakytkin, sekä jännitesyötön plugi. 2A lattasulakkeen pesä tuli kiinni samoiten 3M teipillä takalevyn sisäpuolelle. Sitten vain iloisesti abikoja puristellen ja piuhat liittimiin.


Loppusoitto

Eihän siinä sitten ollut muuta kuin juntata 12V virtalähde seinään ja plugi kiinni, ei noussut savu. Seuraavaksi kytkimestä virrat päälle ja kun bluetooth vahvistimeen, sekä LED-nauhaan syttyi valo uskalsi melkein jo hengittää. Sitten pariteltiinkin jo iloisesti, tarkoitan nyt puhelinta ja vahvistinta.

Sandstorm alkoikin iloisesti soida FennoSeurasta, LED-nauha valaisi tekniikan ja asemahakutaulun niinkuin olin ajatellut, projekti oli siis valmis.

Tekisinkö uudestaan? Kyllä, jos vain löytyisi vastaavia aihioita järkevällä hintaa. Järkevällä hinnalla nyt tarkoita 10-20€ haarukkaa toimimattoman tekniikan sisällään pitävästä ulkoisesti siististä aparaatista. Joten kerron nyt salaisuuden esimerkiksi teille, jotka myytte ruppasia paskoja Tori:ssa 60-250€ hintaan, ottakaa nyt järki käteen ja miettikää hetki, mitä itse sellaisesta 30 vuotta lypsyjakkarana olleesta maksaisitte?!