Esteettömämpää 3D-tulostusta, onnistuuko?

28.08.2018

Kuten aiemmassa blogissani kirjoitin, oli yksi tavoitteeni tehdä 3D-tulostamisesta naksaus esteettömämpää, joka käytännössä tarkoitti Raspberry Pi Model 3 B + minitietokoneen (myöhemmin  RB) hankintaa ja sen valjastamista Octoprint (myöhemmin OC) tulostuksen etähallintaohjelman käyttöön. Noh, se on tehty, sanon nyt kumminkin tässä vaiheessa, notta tämä ei ole tutoriaali, elikäs ohje kyseisestä operaatiosta, ne tutoriaalit löydät Youtuben maailmasta.

Tulostuksen etähallintaan törmäsin jossain 3D-tulostus ryhmässä ja kun hermo muistikorttien kanssa pelaamiseen oli jo mennyt, niin eikuin perehtymään asiaan. Octoprint mahdollistaa tulostimen etähallinnan ja tulostamisen, käytännössä RB yhdistetään kotiverkkoon ja OC mikä asennetaan RB:ssa olevalle muistikortille on tavoitettavissa selaimeen naputeltava kotiverkon IP-osoitteen kautta. Hommahan alkoi käytännön tasolla sillä, notta katselin Youtube tutoriaaleja aiheesta, koska jälleen olin menossa pää ejellä tuntemattomaan, RB ja OC... Whaat?! Onneksi videotutoriaaleja apinoimalla jopa minä osasin.

Suosittelen ohjevideona tätä: KLIK!

RB valikoitui WLAN:in vuoksi ja halusin ns. top of the line mallin, ihan siitäkin syystä, notta jos innostun tekemään timelapse videoita, niin kyseinen kampe jaksaa sen operaation, kuulemma. Tuskin innostun timelapse puohaan, koska se vaatii kameran ja lisää setupointia, jota kohta teetättää yksi tuleva projekti. RB minitietokoneiden eri versioitahan saa tilattua esimerkiksi; Verkkokauppa.com, Dustin.fi, Power.fi, Jimms.fi ja jne. En nyt mainosta mistä omani hankin, kun kyseessä ei ollut sponssi, heheheee... Kannattaa kuitenkin tilata ns. setti (<100€), jossa mukana jäähyt, 16Gb microSD muistikortti, virtalähde ja kotelo, jos tilaat RB:n ulkomailta, niin varmista EU-tulpallinen virtalähde. Itse tulostin kampekseen kotelon, mutta vielä on käytössä mukana tullut boksi, koska päässäni itää ajatus missä ymppään kotelon tulostimeen kiinteästi.

Muuta ei käytännössä tarvitse tilailla, tulostimen mukana tulleella usb-piuhalla saat RB:n yhdistettyä tulostimen ohjainboksiin. Doh, sitten kun RB on kotona alkaa ilmaisohjelmien latailu; OctoPi OS Image, Win32DiskImager, puTTY Terminal, Notepad++, Angry IP Scanner. Ainoa mikä oli koneella valmiina ja aiemmin käyttämäni oli Notepad++, mutta  hälläkö väliä, enää en muista miten ja mitä noilla tehtiin, niin ollaan takaisin lähtöruudussa, eli no harm done, heheheee... Käytännössä sitten RB kiinni usb:llä tietokoneeseen ja kerrotaan sille sen nimi ja WLAN-verkon asetukset Notepad++:lla ja puTTY:lla, muistikortille asennetaan Win32Diskimagerilla OctoPi OS, muistikortti RB:n sisuksiin ja virrat päälle, sekä usb:llä kiinni tulostimeen, Angry IP scannerilla etsitään RB:n IP-osoite, mikä naputellaan selaimen otsikko riville. Luodaan tili OC:n palveluun ja yhdistetään siihen tulostin, Serial port: Auto, Baudrate 115200 (Creality CR-10S). Pikkisen oioin mutkia selostuksessa, mutta katso se tutoriaali.

Tuliko sitten 3D-tulostamisesta esteettömämpää minulle, kenen sormet heiluu tuulesta, tai spastisuudesta, kyllä, isosti. Lataan, tai suunnittelen itse tulostettavan palikan, pyöräytän sen Curan slicerissa ja lataan sen Octoprinttiin, a´vot! Voe mahoton kun on natusan helppoa. Filamentin vaihtoa en pysty suorittamaan, mutta siihenkin päässä kuplii ajatus, onhan olemassa filamentin syöttölaitteita esimerkiksi neljälle värille, mutta hintalappu ei sytytä >500€. Oma ratkaisu käsittää muovilaatikon, joka kätkee sisäänsä kuusi filamenttirullaa, läjän printattuja palikoita, huonekalumetalliputken ja syöttölaitteen modaamisen, hintalappu <30€.

Oliko operaatio vaikiaa, no ei, jos allekirjoittaneen hermot ja älli siihen riittää, niin sitten sen osaa puuhata melkein mikrokupukin.